17 Mart 2015 Salı

İş Kanunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ?


Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri hiç kuşkusuz iş kanununda belirtilen yasal haklardır. İşte bu yasal hakları Türkiye'nin bilişim ve teknoloji sektörü kariyer sitesi kariyername.com sizin için derledi :
İşten ayrılma ihbar süresi nedir?

İstifa halinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde yer alan ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. İhbar süreleri çalışma süresine bağlı olarak aşağıdaki gibidir :

İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta olarak belirlenmiştir.
Bunlara uymayanlar  ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

İş Kanunu'nda Aylık Çalışma Saati


4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır.
SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30x7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır.

Yıllık Ücretli İzin Süreleri Ne Kadardır ?

Yıllık ücretli izin hakları konusundaki düzenlemeler, 4857 sayılı İş Kanunu ile yapılmaktadır.
Yasal düzenlemeler gereği; aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıllık çalışma süresini dolduran işçinin 14 günlük yıllık ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Söz konusu izin süresi, iznin hak edilmesinden sonraki çalışma yılı içinde kullanılmaktadır. Sonraki yıllık ücretli izin hakları da doldurulan her yeni çalışma yılı için tekrar, yıllık ücretli izin hakkı verilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin düzenleme kapsamında çalışma süresi;
·         1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dahil) 14 gün,
·         6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün,
·         15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.
Bununla birlikte, 18 ve daha küçük yaştakilerle, 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamayacaktır.
Bu süreler alt sınırları oluşturmakta, iş sözleşmeleri yolu ile daha uzun yıllık ücretli izin süreleri belirlenebilmektedir.

İstifa Eden Bir İşçi Kıdem Ve İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

Yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin , herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Öte yandan; işten kendi isteğiyle ayrılan işçi, durumu yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim sürelerine bağlı kalarak işverenine iletmekle yükümlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder