15 Eylül 2015 Salı

Çalışanlar İçin Ücretsiz İzinler Nelerdir ?



Ücretsiz izinin ne olduğu ve nasıl kullanılacağı ile ilgili konular kanunda maalesef açıkça belirtilmemiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te çalışana hak olarak verilen ücretsiz izinler dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızası ve onayı ile kullanılması gerekmektedir.
Bahsedilen izinlerden Madde 56’da belirtilen, yıllık iznini başka bir şehirde geçirecek olan çalışanın, talep etmesi durumunda verilen 4 günlük ücretsiz yol iznidir. Bu izin, gidiş dönüş sürelerinde çalışannin yolda geçireceği süreler gözetilerek, çalışana kanunen tanınmış bir haktır. Çalışanın talebi durumunda işveren, bu izni vermekle yükümlüdür.
Madde 74’te ise, doğum nedeniyle raporlu olan kadın çalışanın, raporu bitiminde talep etmesi durumunda, 6 aya kadar kullanabildiği ücretsiz doğum iznidir. Bu izinler kanunen tanınmış bir hak olduğu için işverenin rızası aranmaz.
İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde aksi belirlenmediği sürece çalışanın kullandığı diğer mazeret izinleri, işverenin inisiyatifinde, ücretli ya da ücretsiz olarak kullandırılabilir.

ÜCRETSİZ İZİN NASIL ALINIR? ÜCRETSİZ İZNİN YASAL BİLDİRİMLERİ NASIL YAPILMALIDIR?

Çalışan ücretsiz izin talep edecek ise bunu yazılı olarak işverene bildirmek zorundadır. Ücretsiz izin dilekçesi işveren tarafından kabul edilen ve ücretsiz iznine çıkan çalışanye bu günler için ücret ödemesi yapılmaz, SGK primi tahakkuk etmez. Ücretsiz izinli günler için Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik gün bildirimi yapılır. Bu süre içerisinde iş sözleşmesi askıda kalacaktır.

İŞVEREN PERSONELLERİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARABİLİR Mİ?
İşveren, çalışanlarını ücretsiz izne çıkmaya zorlayamaz. Ücretsiz izin için çalışanın rızasını almak zorundadır. İşveren tarafından ücretsiz izne çıkmaya zorlanan çalışan iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.

ÜCRETSİZ İZİNDE HAFTA TATİLİ ÜCRETİ NEDİR?
Her çalışan haftalık 45 saat çalışması sonrası 7 günlük zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili yapmalıdır. Buradan yola çıkarak hafta bitiminde ücretsiz izne ayrılacak personelin bu izinleri, 45 saatlik çalışmasının bitiminde başlatılamaz. Haftalık çalışmasını tamamlayan çalışan o haftanın ücretine hak kazanmış olacağından hafta tatili ücreti ödendikten sonraki gün itibariyle ücretsiz izin günleri hesaplanmalıdır.

ÜCRETSİZ İZİNLİ OLAN GÜNLER KIDEM SÜRESİNE DÂHİL MİDİR?
İster iş kanununda çalışanye hak olarak verilen ücretsiz izinler olsun isterse işverenin inisiyatifiyle kullandırılmış olsun, sözleşme askıda kabul edildiğinden kıdem süresi hesaplanırken ücretsiz izinde geçen süreler hesaba katılmaz. Çalışannin kıdem süresi ücretsiz izinde olduğu günler kadar geri tarihe kayar.

İŞÇİNİN ÜCRETSİZ İZİNDE BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞMASI
İşveren, ücretli ya da ücretsiz izne ayrıldığı dönemde başka bir işte çalıştığı tespit edilen çalışannin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilir. Bu durum çalışannin sadakat borcuna aykırı davranması olarak değerlendirilir ve fesih için bir haklı neden teşkil eder.

ÜCRETSİZ İZİNDE SAĞLIK HİZMETLERİ
Yasada hak olarak verilen yol ücretsiz izni ve doğum ücretsiz iznini kullanan personeller izinli oldukları günler için sağlık hizmetlerinden eş ve çocuklarıyla beraber yararlanmaya devam ederler. Ücretsiz izinli olunan günler için SGK prim ödemeleri yapılmadığı halde kanunen hak olarak verilen izinleri kullandığı günlerde sağlık hizmetleri kesintiye uğratılmaz. Fakat yasada belirtilmeyen işverenin inisiyatifi ile çalışanye verilmiş ücretsiz izinlerin 10 günü aşması durumunda gelir testi yaptırılarak GSS primi ödendiği takdirde sağlık hizmetlerinde faydalanmaya devam edilir. 10 günden kısa süren izinler için sağlık hizmetleri kesintisiz devam edecektir.

Bilişim sektörü iş ilanları için : www.kariro.com 'u ziyaret edebilirsiniz.
Bilişim sektörü iş teklifleri için : www.cvhavuzu.net 'i ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder