14 Temmuz 2015 Salı

İyi Bir Yazılım Uzmanı Nasıl Olunur ?



1: Sadece kurs odaklı olmamak

Yazılım Uzmanı ilk işe başladığında gerekli tüm bilgiyi biliyor olduğu düşünülür.. Firmanın bir eğitim politikası olsa bile gerçekte firmadan alacağınız eğitimler hiç bir zaman gerçekleşmez. En iyi ihitimalle bir iki kitap almanız için bir ödenek ayrılır. Yönetim ekibinin düşüncesine göre yazılım uzmanı problem çözmeyi bilen akıllı bir kişidir ve bu yüzden de eğitime ihtiyacı yoktur. Öte yandan kurs masrafları karşılanan yazılım uzmanının her zaman firmayı terkedip gitme ihtimali olduğu için firmanın yatırım yapması pek düşünülemez. Bu durumlar göz önüne alındığında kendi kendinize öğrenebiliyor olmanız gerekir. Bu nedenle kendinizi geliştirmelisiniz.

2: Standart çalışma saatlerine bağlı kalmamak

Yazılım projelerinin uzun süreçler içermesi ve bir hata durumunda bazen sabahlara kadar sürdüğü aşıkardır. Bu nedenle standart çalışma saatlerine bağlı değilseniz bir adım daha öndesiniz demektir.

3: Küçük odaklı olmamak

Teknoloji alanında önemli olan aldığınız maaş yerine ünvanınızdır. Bu nedenle maaşı ünvana tercih etmeyenlerdenseniz öndesiniz.

4: Ekip çalışmasına yatkın ve insan ilişkilerinde iyi olmak

Yazılım uzmanları her ne kadar  a-sosyal insanlar olarak bilinsede bir araya geldiklerinde hararetli konuşmalar yaparlar ve kendileri gibi olan insanlarla hemen kaynaşıp sosyalleşirler. Ancak iş çalışmaya geldiğinde problemler büyüyebilir. Siz bu zamanda bile ılımlı ve sıcak kanlı olmalısınız.

5: Kolayca sinirlenmemek

Yazılım dünyası pek çok sorunla doludur. Belgeler genelde tam değildir, sizden önceki yazılımcı okunmaz bir kod yazmıştır, proje müdürünün anlaşılmaz kuralları vardır, herkesin uyması beklenen... liste daha da uzatılabilir. Sonuç olarak tüm sorunlar karşısında bile sinirlerinize hakim olmalısınız.

6: Ekip arkadaşlarının fikirlerine açık olmak

Yazılım geliştirmede genelde problemlerin birden fazla çözümü vardır herkesin  bir yoğurt yiyişi farklıdır. Eğer gelen kritikleri ve diğer çözümleri göz ardı ediyorsanız önemli bir noktayı gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Bu nedenle fikirlere açık olmalısınız.

7: Detay adamı olmak

Yaptığınız her işte, her kodda dikkat etmek, detaya inmek ve her adımınızın bir sonrasını düşünmeniz gerekir.

8: Yaptığınız işten onur duymak

Yaptığınız işe inanmalı ve onur duymayı bilmelisiniz.

9: Düşünmeyi ve sonra uygulamayı bilmelisiniz: 

Yazılım uzmanı bir parça kod yazmadan önce bir planlama aşaması geçirir ve kod yazmaktan daha fazla zaman planlamaya ayrılır. Eğer kod yazma aracınızı açıp Allah ne verdiyse kod yazmaya başlıyorsanız %100 ihtimalle iki ay sonra yazdığınız kod tamamı ile değişecektir. Konu hakkında düşünen, planlayan yazılım uzmanı ise daha az hata ile daha kısa sürede kod yazacaktır. Çoğu programcıların neden 10 parmak yazamadığının nedeni de budur; işin zor kısmı ne yazacağını bilmektir. Eğer düşünen bir insan değilseniz yazılım uzmanlığı sizin için bir kariyer değildir.

10: “Geek” tipini sevin

Haklı kimi nedenlerden dolayı, mühendis veya teknik kişilerin yakınında olmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Eğer Dilbert gibi bir kişilikten çekiniyorsanız yazılım uzmanlığını düşünmeyin bile. Tabii ki her yazılım uzmanı böyle değil ama sektörün büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor ve aralarında haliniz yaman olur.

Yazılım Uzmanı İş İlanları için hemen www.kariro.com 'a gelin  bilişimde kariyer fırsatını yakalayın !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder